EFK_Weimar_Lea

20.11.2013

EFK_Weimar_LeaPrvní zážitek? Jízda po dálnici, kde lze jet stočtyřicítkou a beze změny rychlosti se řadit tak, jak to vyžaduje plynulost provozu. Málo aut nebo hodně aut, pořád to jede. Free rider, yeah! S kojencem v sedačce za zády, ovšem, ale to mi přece nemůže zkalit radost, free od praní prádla, free od vaření, free od všech domácích prací na celé dva dny! Vítejte v durynském Weimaru na třetím projektovém setkání European Food Kids.

Příjemný hotel, přátelský k cyklistům i dětem. Ekocertifikovaný. Mile otevřený – skrze zahradu nonstop průchozí, přesto se zachováním soukromí. Brainstorming české výpravy před společnou večeří vnáší na světlo hrdinu projektového komiksu. Seznamuji se s všudypřítomným Superlívancem, který dětem v komiksu vysvětluje původ potravin a jejich cestu na stůl. Po večeři následuje představení jednotlivých partnerů projektu a debata nad programem tří příštích dní.

Úterní dopoledne je zasvěceno řešení projektových otázek u kulatého stolu. Probíhá debata nad jednotlivými kapitolami komiksu. Lívanec se v něm nenápadně domáhá větší role. Plánuje se rovněž náplň a zajištění příštího setkání v Dánsku. Uta střílí z edukativní kuše. Venku je krásně melancholické podzimní počasí. Odkvetlé trvalky v hotelové zahrádce nebyly záměrně sestříhány. S námrazou budou vypadat nádherně.

Před polednem se přesouváme do Jeny. Věděli jste, že varnému sklu se dříve říkalo jenské, protože jeho výroba začala právě v tomto městě? Navštěvujeme Jenaplan-Schule, která je z projektového hlediska zajímavá jak spoluprací rodičů, studentů a zástupců školy ve věci stravování ve školní jídelně (vyslechneme si prezentace studentů a ochutnáme oběd), tak také existencí školního kiosku, provozovaného studentským podnikem SchülerFAIRma. Jak název napovídá, jde o možnost koupě svačiny, nápojů a snacků, připravovaných přímo samotnými žáky školy z fairtradových surovin.

V podvečer máme sraz v centru Weimaru. Čeká zde na nás průvodkyně, s níž ti z nás, kteří nemusí konejšit kňourající děti, absolvují procházku městem se zastávkami u nejdůležitějších pamětihodností, doplněnými poutavým výkladem. Střed města se pomalu odívá do adventního šatu. Plánovaný pěší noční návrat do hotelu skrz romantický park bere za své, protože celý večer vytrvale mží.

Ráno zjišťujeme, že se mžení změnilo v déšť se sněhem. Dopoledne trávíme v hotelu. Na programu jsou dvě prezentace, týkající se provozu školních jídelen. První z nich se týká standardů kvality stravování ve školních jídelnách a druhá možnosti většího zastoupení biopotravin v přípravě jídel. Stále skloňujeme roli rodičů. Nelze předpokládat, že se za vyšší úroveň (spojenou s vyšší cenou) školního stravování budou prát ti, kteří nemají vysoko nastavenou laťku ve vlastních domácnostech.

Před polednem vyjíždíme směr Tonndorfský zámek. Lesy i budovy jsou pokryty letošním prvním sněhem, který umocňuje genia loci zámku. Tento historický objekt je již téměř jedno desetiletí domovem momentálně cca šedesátihlavé komunity, jejíž členové se kromě záchrany a údržby samotné památky a svých občanských povolání věnují mj. zemědělství, včelařství, péči o krajinu a environmentální výchově. Provozují též biocatering, zajišťující denně 350 obědů do školních jídelen. Návštěvou Tonndorfu pro mne projektové setkání končí, musím se vydat zpět do Čech. Ještě rychle kupuji „zámecký“ med, vybírám si ze samoobslužné vitríny, házím patřičný obnos do volně přístupné kasičky a mám cestou domů o čem přemýšlet.

Autor: Lea Josífková   |   Sekce: AKTIVITY   |   Tisk   |   Poslat článek známému


Související články


Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2022

AREA viva - sdružení pro ekologii a zemědělství - Valeč č.p.7, 364 55, Czech republic