Pec na chleba & spol. ve spolupráci s hafem partnerů

18.1.2011

Pec na chleba & spol. ve spolupráci s hafem partnerůNaši statutáři se o Velikonocích 2009 potkali se žlutickým vychovatelem Petrem Navrátilem. Dílčím výstupem spolupráce s ním a jeho partou je postavená pec na chleba. Na jejím vybodování se nakonec vyřádili i účastníci jiných akcí a neopominutelný je vklad o.s. Dope reprezentovaný Jiřím Metodem Kasslem.

Na začátku jednoduchý nevinný nápad, v průběhu se budování účastní několik partnerů a účastníků, na konci pedagogická pomůcka.

Klienti výchovného ústavu ji měli za prostředek pracovně terapeutických pobytů, z plynulé spolupráce s nimi i jejich vedením vznikl projekt TRUNPA. Na stavbě se dále podílel, strýc David, účastníci workcampu Doupov 2009 a 2010, dětičky z letního tábora OOAOO 2009 oplácávaly pec na chleba bahnem se slámou, dvířka k udírně usazené v mohutném komíně ukoval Václav Staněk a WWOOFer Kuba řídil roubení sušárny na ovoce, bylinky a houby, trámky dodal Standa Zmrhal skoro gratis, asi proto, že jsem si pro ně přijel trabantem. Ale lví podíl měl na realizaci, metodice, motivaci a trochu i vizi Jiří Metod Kassl se svým buškovickým sdružením o.s. Dope.

Materiál? Opět jsme zrecyklovali, co jsme mohli. Výhybkové pražce ze zrušených výhybek, trámy ze zbouraného kravína ve vedlejší vesnici, falcovky ze střechy, která má na sobě teď bramak, to vše dává dohromady přístřech nad pecí jakož i komínem, obojí z nevypálených cihel, které by se na dešti jistojistě roztekly. Na podlaze vyřazené šalovací desky z bestu, ze strarých beden na plynové masky máme skříně na mouku a další přísady do pečiva.

A v čem vězí to sociálno? Pec stojí na farmě a je součástí jejího produkčního zázemí. Přesto se kolem ní dějí aktivity, které s produkcí primárně nesouvisejí. Během jejího budování sloužila jako prostředek pro terapeutické pobyty, při kterých si pasťáci mohli projít seberealizačním procesem: zelená louka na začátku a něco smysluplného funkčního na konci...

Zážitkové pedagogické je pečení chleba, koláče nebo pizzy. Většinou tak činíme s dětmi, které mohou pozorovat, jak se z půdy, potažmo rostlinky a zrna stává voňavý bochník. Podobně funguje udírna na klobásy: nejprve po pastvině běhá jehně, pak se stane něco, co se dá také pedagogicky pojmout a po dvou týdnech se dovnitř komína dají vkládat syrové klobásy, aby se po dvou dnech vytáhly chutné, lesklé, bio.

Metod slíbil, že se svou doupovskou Dope partou brzy zjara přijede, aby pohledové cihly doomítl hlínou se slámou a ovčím hovnem (další prvek, který se dá při programech sociálního zemědělství předat dál), pořešil brutarový vstup do komína a pořešil, co dělat s potokem, který zvl. teď zjara vypadá, že teče nebezpečně blízko. Stávající fotogalerie k sociální peci na chleba bude rozšířena o dokumentaci z jeho akce.

Dobrou chuť.

Autor: Vojtěch Veselý   |   Sekce: SOCIÁLNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ   |   Tisk   |   Poslat článek známému


Související články


Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2017

AREA viva - sdružení pro ekologii a zemědělství - Valeč č.p.7, 364 55, Czech republic